Loslaten van perfectie

Mijn passie en gedrevenheid van vóór Droppie’s dood staan in schil contrast met hoe ik mij de laatste weken door het leven beweeg: stroperig, ronddolend, weinig focus.

Het vele moeten
Al maanden heb ik geen blog geschreven. Ik moet er tijd voor maken. Nee, ik WIL er tijd voor maken. Maar het schrijven van een blog is gaandeweg een alsmaar zwaarder issue geworden. Het voelt als een berg die hoger lijkt te worden naarmate ik de berg nader. “Het moet natuurlijk wel perfect zijn”. “Ik moet alle aantekeningen die ik rondom bloggen heb gemaakt langslopen voordat ik iets publiceer”. “De zinnen moet kloppen”. “De titel en de eerste zin moeten pakkend zijn”. Het moet, het moet, het moet…

niet perfect is ook goed

Kortom, perfectie en vooral ‘mooi en leesbaar’ schrijven overheerst. Geen eenvoudige opgave, maar eerder kan ik iets niet op de site publiceren. Míjn site. De site die ik onder meer in het leven heb geroepen, omdat ik zo graag wil delen hoe ik mijn leven vormgeef vanuit kracht.

Normen en waarden van ego
Volgens de normen en waarden van mijn ego is die kracht sterk verminderd. Ik ben terecht gekomen in een brei van vaagheid: amper zin in dingen, mezelf hierom veroordelen, bang omdat ik mijn passie niet meer voel, weinig puf om dingen op te pakken, gevoel te falen en zo dwaal ik de laatste tijd wat rond.

Het voelt alsof ik een stukje van mezelf ben kwijtgeraakt. Nee, dat laatste klopt niet helemaal: ik kan het contact met mijn ‘echte ik’ gewoon even niet meer voelen. Ik mis mezelf, mijn enthousiasme, mijn gedrevenheid. Soms krijg ik weer een glimp te zien, voel ik me geïnspireerd of blij. Dan weet ik dat het er nog is.

Er zijn genoeg mensen om me heen die mij niet veroordelen. Ze zeggen zelfs hoe normaal dit proces is. Droppie, mijn levensmaatje waar ik de langste relatie in mijn leven mee heb gehad, is er niet meer en daarmee heeft hij een grote leegte achtergelaten. Al mijn gevoelens, of de afwezigheid daarvan, hoort bij rouwen.

Maar iets in mij vindt dat het klaar moet zijn. Ja, ik mag best nog verdriet hebben en mijn lieve vriendje missen. En nee, ik hoef niets te forceren, maar ik moet vooral wél weer verder gaan waar ik voor zijn overlijden vol enthousiasme mee bezig was…!

Herkenning en aanmoediging
Gisteren las ik een paar blogs waar ik me door gesterkt voel: Ik ben het kwijt (en dat is goed) was herkenbaar. Een verademing om te lezen! Daarna las ik op dezelfde site Waar ben ik aan begonnen? Die blog trok mij over de streep om iets te doen wat ik heel spannend vind: een blog schrijven zonder te redigeren en aan te passen. Voor mij een uitdaging (again… ;-) om perfectie los te laten.

Het is een nieuwe eerste stap om mezelf te stimuleren te doen wat ik zo fijn vind om te doen: schrijven!! Ik gun mezelf die tijd niet. Correctie: ik gunde mezelf de tijd niet. En dat terwijl het zo helpend is om de flipperkast aan gedachten te ventileren. Ik hoef niet te scoren. Elk kogeltje mag in het niets verdwijnen. Tot er ruimte is om weer een nieuwe stap te zetten. So this is it, take it or leave it!

8 gedachtes over “Loslaten van perfectie

 1. Ja natuurlijk mag dat! Het kleurplaten boek heet:
  art-therapie
  POSTERKLEURBOEK
  Feel good
  De uitgeverij is Lantaarn publishers.

  Mocht u een afbeelding van de voorkant van het kleurboek willen dan mag u mij een mail sturen op levenvanuitkracht@hotmail.com met uw 06-nummer. Dan kan ik een foto appen.

  Hartelijke groet,
  Savannah

  Like

 2. Zou ik mogen vragen of u nog weet waar de afbeelding bij deze blogpost vandaan komt? Ik heb enkele kopieen van kleurplaten uit een boek waaronder die op de afbeelding maar heb geen idee hoe het boek heet en zou hem graag aanschaffen. Bedankt!

  Like

 3. Yes!! Wat ben je goed bezig en wat schrijf je goed!
  Als je eenmaal die motor weer een slinger hebt gegeven tuf je wel weer door :-)
  Ik voel me vereerd dat ik aan die slinger heb kunnen bijdragen ;-)
  Keep on going!

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve schat, wat heb jij je gevoelens weer prachtig en duidelijk kunnen verwoorden! En wat ís het zwaar. Geef jezelf de tijd om te rouwen, stop het vooral niet weg. Dat mag!!
  Ooit komt jouw enthousiasme weer terug. Dat gaat waarschijnlijk met heel kleine stapjes.
  Deze blog was misschien wel de eerste stap.
  Heel veel liefs en sterkte,
  Mamma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s