HEMEL OP AARDE?

Een kind drijft bewegingloos op het water. Het kabbelt mee op de Middellandse Zee. Het geluid van de aanspoelende golfjes is zo vredig. Verder alleen maar stilte en de snorkel van het kind dat als een dobber uit het water steekt.

Het Turkse dorpje waar ik mijn vakantie doorbreng wordt langzaam wakker. Zittend op het strand hoor ik hoe achter mij de restaurants zich in alle rust voorbereiden op het publiek dat gaat komen. Straks settelen de gasten zich op de zachte strandbedden, in de schaduw van fleurige parasols. Onder het genot van een fles koud water genietend van de vele bootjes op het water.

DSC07608
Middellandse Zee Turkse Kust

Ook ik ben in de luxe positie om me na het ontbijt op één van de bedden te installeren. Maar nu geniet ik nog even van de stilte en het kalme water. De glinsteringen van de opkomende zon op het water verblinden mij…of toch niet?

Zwerfhonden spelen tikkertje op het strand, ze storten zich al stoeiend in het kalme water. Een stukje verderop zit een gezin: vader, moeder en een zoontje van een jaar of drie. Het jochie speelt en roept iets. Ik versta hem niet, maar zijn enthousiaste manier van praten spreekt voor zich: hij heeft plezier!

Gisteren heb ik het gezin al even ontmoet tijdens een heerlijke avondwandeling. Toen zaten ze op precies dezelfde plek. Uitzicht op die schitterende zee. De zon was net onder.

Een ware hemel op aarde. Voor mij dan, als vakantieganger. Dit gezin zit hier met een hele andere reden. Ze zijn de hel van Syrië ontvlucht. Waarschijnlijk zijn ze met gevaar voor eigen leven wekenlang onderweg geweest om hier te komen. Met niets anders dan de kleding die ze aan hebben en misschien een tasje met de meest noodzakelijke spullen.

Ze zien hun beloofde land op enkele kilometers voor de kust. Kos, de toegangspoort tot Europa. Een tussenstation naar een veilige plek waar deze pappa en mamma met hun zoontje een nieuw leven op willen bouwen. Nou ja, willen…

De boottocht naar het eiland is een dagtripje dat je hier op de boulevard als toerist kunt boeken. Voor nog geen 25 euro vaar je op een stevige boot in een uur naar het eiland om ‘s avonds weer terug te keren naar Turkije.

Voor dit gezin is diezelfde oversteek een tocht van leven of dood. Halen ze de overkant dan hebben ze een kans op een nieuw leven. Komen ze ongewild in die machtige Middellandse Zee terecht dan eindigt hun avontuur waarschijnlijk hier aan de Turkse kust. Ook zij zullen de hemel hebben bereikt…maar niet op aarde…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s